De Ommoordse Kip, sinds 1983, wil een betere vervanger

Sinds 1983 staat de Ommoordse Kip, wisselend in allerlei kleuren aan het Kikkerpad. Zij heeft een bewogen leven achter de rug, waarbij diverse generaties kinderen, soms ook volwassenen, op haar rug zaten. Voor de lol en ook vaak voor de foto. Drie renovaties vielen haar ten deel. Bij de laatste renovatie was het duidelijk dat dat de laatste keer zou zijn. Technisch gesproken is de Kip aan het eind van haar Latijn. De Kip is eigendom van de Ommoordse bewoners, via Bewonersstichting De Witte Bollen.
Begin 2020 werden de eerste plannen gemaakt om de Ommoordse Kip te vervangen door een geheel nieuwe Ommoordse Kip. De eerste voorstellen waren niet zoals we het hadden bedoeld. Ze weken te veel af van de huidige Kip en dat is niet de bedoeling. Voorzitter Peter Buisman licht dat toe: “er zijn vele kleine kippen, logo’s en foto’s van de huidige Kip. Zeker we willen wel een aantal noodzakelijke verbeteringen aanbrengen, die tot kleinere wijzigingen zullen leiden, maar we willen de Kip als herkenbaar landmark in Ommoord zoveel mogelijk identiek houden”.
De wijzigingen gaan vooral over de techniek. De stabiliteit (sterkere poten), de constructie (verlijming van delen), de deklaag (betere primer en lak). In 1983 ontwierp kunstenares Ingrid Kruit de Ommoordse Kip, tegelijk met drie andere Rotterdamse dierbeelden, die ook bij kinderboerderijen staan, zoals de Gans (Kinderboerderij De Bokkesprong) en het Konijn (Kinderboerderij De Kooi). Het Konijn is vernieuwd en van staal gemaakt. Dat vinden kinderen te koud aanvoelen. Dus de Ommoordse Kip wordt weer van verlijmd hout. Ook deze keer hebben we Ingrid Kruit gevraagd de Kip te ontwerpen. In september jl. was het eerste model van 20 centimeter hoog gereed. De volgende stap is een timmerman/aannemer vinden die de Kip op ware grootte gaat maken en vervolgens een transporteur die de nieuwe Ommoordse Kip gaat plaatsen. Vanaf 5 oktober kunnen de Ommoorders weer hun statiegeld doneren bij Albert Heijn aan de Hesseplaats voor deze nieuwe Kip. Ook worden grotere fondsen aangeschreven.
Er is echter nog iets meer nodig. Donaties van heel klein tot heel groot zijn van harte welkom op de bankrekening van Stichting De Witte Bollen. Het nummer is NL 32 INGB 0006 0542 81. Graag erbij vermelden “Nieuwe Kip”. Donaties aan onze Stichting zijn als gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De Stichting is een geregistreerde ANBI (goede Doelen) stichting.
About admin 201 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*