Inbraak preventie tips van de Ommoordse wijkagent

bovenluik_oudInbraken zijn van alle tijd en van overal. Ook het Rotterdamse Ommoord is daar geen uitzondering op. Gelegenheid maakt de dief. Met name in deze donkere dagen is het zaak om de dief niet deze gelegenheid te geven. De Wijkagent van Ommoord, Sjaak Koster, deelt met ons een aantal punten die van belang kunnen zijn ook naar aanleiding van huis bezoeken bij bewoners in Ommoord waarbij opvallend veel origineel hang en sluitwerk dat verouderd is nog niet vervangen is.

Beste bewoners van Ommoord,
Ik wil u zo veel mogelijk op de hoogte stellen van actuele zaken die spelen in de wijk Ommoord. Momenteel is er tijdens deze donkere dagen weer een toename van het aantal inbraken in de wijk.

Als ik op huisbezoek ben en het hang- en sluitwerk inspecteer, tref ik nog veel oorspronkelijk hang- en sluitwerk aan.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • plastic slotkommen op de voor- en achterramen. Deze plastic slotkommen worden broos door ouderdom en moet vervangen worden door een metalen versie
  • De oorspronkelijke slotplaten op de voor- en achterdeur. Deze slotplaten zijn gemakkelijk om te buigen waardoor het cilinder(slot) makkelijk toegankelijk wordt. Ook is de cilinder nog zichtbaar bij deze slotplaten. Een slotplaat met een kerntrekbeveiliging heeft de voorkeur.
  • De oorspronkelijke hefbomen op de voor- en achterramen (bovenluiken). Deze bij voorkeur vervangen door een versie met de slotje.

Het vervangen van het bovenstaande hang- en sluitwerk kan gemakkelijk zelf worden gedaan. Vaak is de maatvoering nog hetzelfde als het nieuwe hang- en sluitwerk.

Hieronder volgens wat voorbeelden met afbeeldingen erbij.

slot_01_ommoord
Hier ziet u duidelijk de verouderde plastic slotplaat
slot_2_ommoord
Hier de nieuwe versie van een slotplaat voor het raam. Ze zijn in verschillende modellen los te verkrijgen.
slot_ommoord_oud
Voorbeeld van een oude slotplaat, waarbij de schroeven zichtbaar zijn.
slot_ommoord_nieuw
Voorbeeld van een slotplaat met kerntrekbeveiliging, waarbij de cilinder in zijn geheel is afgeschermd
slot_bovenluik
De bedoelde slotjes welke aan de binnenzijde (aan de zijkant) bevestigd kunnen worden.

Het is niet de bedoeling u met deze mail bang te maken, maar het kan u een hoop ellende achteraf schelen. Beveiliging blijft ieders eigen verantwoordelijkheid en in uw eigen belang. Goede slotplaten zijn vaak duurder maar is wel langer inbraak werend en geeft u een veiliger gevoel. Wanneer men binnen wilt komen dan gaat dat uiteindelijk wel lukken, maar het gaat er om over hoelang men daar over moet doet. Een inbreker heeft altijd haast en in de praktijk blijkt dat woningen met goede slotplaten al snel overgeslagen worden en men opzoek gaat naar woningen met een mindere goede inbraakpreventie. Doe uw voordeel er mee.

 

bovenluik_oud
Een standaard bovenlicht met een standaard enkele hefboom.

 

 

Mocht u advies willen over het bovenstaande, dan hoor ik graag van u.

U kunt mij bereiken op:

sjaak.koster@politie.nl

 

About admin 187 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.