Zelfstandige Gemeente Ommoord?

Steeds vaker trekt de gemeente Rotterdam zich terug uit de wijken aan de rand van de stad. Ommoord is zo’n wijk langs de Rotte met 25.000 inwoners, waarvan 75% autochtoon en 65% ouder dan zestig jaar. Deze week kwam het bericht dat de Romeynshof, het lokale Ommoordse buurtcentrum in het hart van de wijk, op de nominatie staat om te worden gesloten. Wat blijft er over van Ommoord?

Het overheidsthema is “participatie”, maar de praktijk is dat de overheid zich meer en meer onttrekt aan haar verplichtingen en verantwoordelijkheden. De Rotterdamse wijk Ommoord bestaat dit jaar 50 jaar en is nog steeds een fijne en groene wijk om in te wonen vinden de bewoners. Toch lijkt de bijdrage van de gemeente aan de tijd van opbouw van de wijk abrupt tot stilstand te komen. Het voornemen om het wijkcentrum te sluiten staat niet op zichzelf. Eerder verdwenen er al faciliteiten als activiteitencentra en het politiebureau. De bibliotheek sluit in 2016 haar deuren. Bewoners worden geacht zelf veel meer aan het groen te doen, prullenbakken verdwijnen (te duur om te legen). Kunst in de buitenruimte wordt afgestoten, bewoners doen het nu zelf. Activiteiten van vrijwilligers worden door de gemeente belast met commerciële huurtarieven. Gevolg, activiteiten verplaatsen zich naar buiten de wijk. De gemeente geeft de lege ongebruikte ruimte vervolgens aan de anti-kraak. Wie is daar nu mee gebaat? Hadden de activiteiten dan niet kunnen blijven? De Rotterdamse Coolsingel regeert sinds de opheffing van de Deelgemeenten over de wijk, waarbij het stempel “leefbaar” betekent minder leefbaar, het stempel “sociaal”, asociaal en het stempel “liberaal” wij gunnen u alle vrijheid, maar wel graag zelf doen.

Ondertussen wonen de Ommoorders langs de snelweg A20 en worden ze dagelijks bijgevoerd met een forse portie fijnstof. Het lijkt niet genoeg. Aan de westkant krijgen Ommoorders de verlengde snelweg A16 straks door hun tuin. Geen geld voor een tunnel, dus graag nog een extra portie fijnstof er dagelijks bij slikken. Zo wordt het wonen aan vele kanten minder leuk en de verpaupering ligt op de loer.

Ommoord is een heel specifieke jaren zestig wijk met 25.000 inwoners, 12.500 woningen, veel daarvan zijn appartement-gebouwen. 9.000 auto’s. Samen betalen deze mensen, huizen en auto’s minstens 10 miljoen euro aan gemeentelijke belastingen en bijdragen. Misschien wordt het wel de hoogste tijd om dat ook te verwijderen uit de kas van de gemeente Rotterdam. Een zelfstandige gemeente Ommoord zou een goed idee kunnen zijn. Idyllisch gelegen aan de Rotte, met veel mooie hoog- en laagbouw en een zichtlocatie aan de snelweg. Daarnaast ontvangt de gemeente Rotterdam nog vele gelden uit de verdeling van de Rijksbelastingen, die kunnen dan ook rechtstreeks naar de nieuwe zelfstandige gemeente Ommoord. Ik denk dat de bewoners van Ommoord het allemaal wel zelf kunnen zonder de slangenkuil en vreemde besluitvorming van de Rotterdamse politiek. Een nieuw en duur gemeentehuis hoeven we voor de zelfstandige gemeente Ommoord niet te bouwen, die ruimte is er nu al in leegstaande gebouwen, zoals de Romeynshof, de Molshoop, Het Atelier, De Schutse etc.

Peter Buisman, 30 september 2015.

Informatie via:
Buisman558@gmail.com
Hendersonplaats

About TDH 96 Articles
Actief in Rotterdam-Ommoord en schrijver van o.a. de boekjes: - Kunst in Ommoord - Nobel in de Ruit van Ommoord - Van alle kanten belicht - De Witte Bollen Verkrijgbaar via www.lulu.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.