Leefbaar Rotterdam legt bom onder A13/A16

Bron: ad.nl

Leefbaar Rotterdam wil af van rijksweg A13/16 door de Rotterdamse Noordrand. De grootste partij in de gemeenteraad van de Maasstad heeft woensdagavond op het stadhuis het plan voor de omstreden autoroute afgewezen.

© MRDH.

Deze minister is maar niet bereid om een euro extra te geven
Reinier de Jong (Leefbaar Rotterdam)
Daarmee legt Leefbaar een bom onder het wegenproject waar al jaren aan wordt gewerkt. Een ‘nee’ van Rotterdam wordt gezien als een voor minister Melanie Schultz van infrastructuur en milieu gezien als een niet te negeren signaal. Zij zal de plannen moeten aanpassen, is de boodschap van de Coolsingel.

,,Deze minister is maar niet bereid om een euro extra te geven,” zegt Reinier de Jong, woordvoerder van Leefbaar Rotterdam. ,,Op deze wijze piepelt Den Haag Rotterdam. We hebben al twee keer een motie over deze weg aangenomen, maar die worden zo niet gehonoreerd.”

De Jong beklemtoont dat Rotterdam geen ‘tweede Overschie’ wil. Dat deel van de stad wordt al zwaar getroffen door het drukke verkeer op de A13 van en naar Den Haag. De vrees bestaat dat Ommoord – met de nieuwe A13/16 erbij – te maken krijgt met herrie en uitstoot van vuile stoffen. ,,Die weg leg je voor 100 jaar aan, dan willen we niet met een paar kwartjes worden afgescheept.”
Veel verkeer
,,Rotterdam heeft de haven, veel verkeer, we hebben het eigenlijk meeste van alles, maar het minste budget. Kijk eens wat die tunnel in Amsterdam gekost heeft,” gaat de Leefbaar-man verder. Hij stelt ook dat de participatie van bewoners is mislukt.

Eerder spraken de Partij van de Dieren en GroenLinks in Rotterdam zich al uit tegen het veelbesproken wegenplan dat de files op en rond de Maasstad zou moeten oplossen. Ook coalitiepartijen D66 en CDA twijfelen aan de huidige opzet. Met de oppositie erbij ontstaat er een meerderheid in de Rotterdamse raad tegen de A13/16-plannen van wethouder Pex Langenberg (D66).

Leefbaar Rotterdam-zegsman De Jong erkent dat een nee vanuit Rotterdam ook risico’s inhoudt. ,,De minister kan er lak aan hebben en doorgaan met de weg zonder de eerdere aanpassingen van 100 miljoen euro.”

GroenLinks-collega Arno Bonte noemt dat onwaarschijnlijk. ,,Als de overgrote meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad het voorstel afwijst omdat het vernietigend is voor de leefomgeving van duizenden Rotterdammers, dan kan de minister daar niet omheen.” Hij geeft aan dat eerder gezamenlijk en met succes de snelheidsverhoging op de A13 ongedaan is gemaakt.

Extra bijdrage
Op de stadhuizen van Rotterdam en Lansingerland ligt al een brief klaar waarin wordt aangedrongen op een extra bijdrage voor de A13/A16 tussen de 80 en 100 miljoen euro. Daarmee kunnen verbeteringen in Ommoord en bij de kruisingen met de Ankie Verbeek Ohrlaan en de G.K. van Hogendorpweg worden betaald.

De minister komt maar niet in beweging
Barbara Kathmann (PvdA)
PvdA-woordvoerster Barbara Kathmann stelt dat Rotterdam een betere weg verdient. ,,Er ligt budget klaar, maar vervolgens kwam er een participatieronde zonder extra geld. De minister komt maar niet in beweging.” Ze dringt erop aan om samen met Lansingerland een vuist te maken richting Den Haag. ,,Zo is het bij de A4 ook gegaan. Het is nu eigenlijk my way of high way. Maar dit gaat heel Rotterdam en 600.000 inwoners aan.”

De gemeenteraad van Rotterdam beslist op 17 september over de A13/16. De collega’s in Lansingerland doen dat een week eerder. Bewoners kunnen na 25 september inspreken. De nieuwe weg zou in 2021 open moeten gaan.

About admin 187 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.