Kunstwerk Scheidende Wegen als nieuw, maar nu alweer beklad.

Deze week opnieuw beklad
Jarenlang smerig en onverzorgd.
Jarenlang smerig en onverzorgd.
Sinds twee weken blinkend nieuw
Blinkend nieuw
Deze week opnieuw beklad
Deze week opnieuw beklad

Het kunstwerk “Scheidende Wegen” (ook wel de Palen, de Zuilen, het Metro Monument) staat al vanaf 1986 in het Albert Schweitzerpark in Rotterdam-Ommoord. Meestal zwaar beklad met ongewenste graffiti. Ommoordse bewoners en ook kunstkenners van Ommoord, zoals Peter Buisman, schrijver van het boek Kunst in Ommoord, hebben vrijwel continue bij de eigenaar van het kunstwerk, de RET, geklaagd om er toch echt wat aan te doen.

Deze maand was het eindelijk zo ver. De RET trok de portemonnee en gaf een aannemer opdracht het kunstwerk weer als nieuw te laten worden. De oorspronkelijke kleuren waren voor velen een verrassing, de felheid, de neonachtige uitstraling tussen het groen van het plantsoen. Voor de enthousiaste bewoner Nico Willemsen een reden om meteen een positief bericht aan de Deelgemeente te schrijven: “ Wandelend in het Albert Schweitzerplantsoen in Ommoord word ik de laatste weken getroffen door de prachtig gerenoveerde sculptuur die daar weer staat te blinken. Ik wil U daarvoor hartelijk danken: iedere keer als ik er langs wandel , geniet ik van de wisselende beelden die ontstaan door mijn eigen beweging”.

De RET is ondertussen gecharmeerd van de activiteiten van Stichting De Witte Bollen, die kunstwerken adopteert en samen met de Ommoordse bewoners de verantwoordelijkheid voor deze kunstwerken op zich neemt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de bewoners van Ommoord daar een positief gevoel over hebben, zoals bij de Witte Bollen, de Paraplu en De Kip. Bij de Scheidende Wegen is dat veel minder het geval. Drie dagen na de oplevering van het geheel opgeknapte kunstwerk zagen vandalen alweer kans het glinsterende wit van de palen te bekladden. De Stichting De Witte Bollen roept bewoners op zich uit te spreken voor het behoud van het kunstwerk en zo de tegenstanders de mond te snoeren: “Wij willen een mooi kunstwerk in het Albert Schweitzerplantsoen en wij willen dat vandalen er van af blijven”. Als er voldoende adhesie is dan wil de Stichting de gesprekken met de RET graag voortzetten. Adhesiebetuigingen kunnen worden gestuurd naar dewittebollen@gmail.com.

 

About TDH 110 Articles
Actief in Rotterdam-Ommoord en schrijver van o.a. de boekjes: - Kunst in Ommoord - Nobel in de Ruit van Ommoord - Van alle kanten belicht - De Witte Bollen Verkrijgbaar via www.lulu.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*