Fight4Xander: Help bij kinderkanker

Fight4Xander: Help bij kinderkanker

ROTTERDAM – Zomaar een gezin uit Ommoord. Vader, moeder, drie zoons. Niet bijzonders, totdat drie jaar geleden zoon Xander neuroblastoom bleek te hebben, een vorm van kinderkanker. In ons land is geen behandeling mogelijk. Redding bestaat over de grens, maar wordt niet vergoed.

Xander was zes jaar oud toen bleek dat hij kanker had. In Nederland zijn ‘slechts’ 25 kinderen die deze vorm van kanker hebben. Wetenschappelijk onderzoek ‘loont’ dus niet. In landen als de VS en Duitsland is de kennis over neuroblastoom veel groter. Alleen is er voor medische hulp in het buitenland veel geld nodig, en de zorgverzekeraars vergoeden het niet. Daarom is de stichting Fight4Xander opgericht door mensen die het gezin een warm hart toedragen. Ouders die ook een kind hebben op de basisschool waar de jongens op zitten, familie, of ouders die al beginnen te rillen bij het idee dat het hen kan overkomen. “Daar moet je toch niet aan denken”, aldus Femke de Waard, een behulpzame ouder die zich ook inzet voor Xander. “De jongen heeft al drie jaar iedere keer chemotherapie. Het verraderlijke van deze vorm van kinderkanker zijn de uitzaaiingen. In Nederland zijn behandelingen beschikbaar om de ziekte in toom te houden, maar in het buitenland is men al verder gevorderd met behandelingen, die tot resultaat kunnen hebben dat de ziekte echt weg blijft.”

Er kan natuurlijk nooit een garantie voor succes worden gegeven, maar de kans is aanzienlijk. De VS stelt hele hoge eisen aan patiëntjes met neuroblastoom, en daar voldoet Xander niet aan. Via Lotgenoten kwamen de ouders van Xander er achter dat hij misschien terecht kon in het Zentrum für Kinder- und Jugendmedizin in Greifswald. “Hij moet daar wel een periode van acht weken blijven. Mocht de eerste fase aanslaan, dan volgt er een tweede fase. Kosten: honderdduizend euro. We zijn allerlei acties gestart, en inmiddels hebben we ruim 76.000 euro bij elkaar gekregen. Onze volgende actie is zondag 24 maart op het Alexanderplein. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt er een lentemarkt gehouden. Daar staan we met twee stands met bloemstukken, paastakken, creatieve knutselpakketjes, noem maar op. Kinderen kunnen geschminkt worden en er zal een grabbelton staan.”

Wie nog iets passends wil schenken voor de actie, bijvoorbeeld onbenutte knutselmaterialen, kan op de dag zelf iets komen brengen rond 11.45 uur. De opbrengst is uiteraard voor Xander.

 Door Anne-Rose Hermer

 

About admin 187 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.