De geschiedenis van de Grasbuurt sinds 1967-1969

De 750 senioren- en eengezinswoningen van de Grasbuurt zijn gebouwd in de jaren 1967 (Nieuwe Ommoordseweg en omgeving tot 1969 (laatste deel Fioringras en Raaigras).

De bewonerscommissie Grasbuurt is ontstaan op verzoek van de Woningstichting “Onze Woning” – nu “Woonbron” – met als doel bewonersparticipatie te bevorderen met name op het gebied van
onderhoud/verbetering van de woningen. Doel van de Woningstichting: meewegen van de bewonerswensen. Doel van de bewonerscommissie: behartiging van de gezamenlijke belangen van de bewoners in de Grasbuurt. Zo staat het in het verslag van de eerste vergadering van 18 april 1988. Hoofdonderwerp: een concept-tienjarenbegroting, waarin: vervanging bergingen en moederhaarden, goten en daken en isolatie van spouwmuren en daken en dubbelglas.

De bewonerscommissie communiceerde met de achterban via een 3-maandelijkse grasbrief.
Communiceren met de achterban gebeurt nu via het VBC blad. Vrijwel alle bewonerscommissies in
Alexander zijn bij de Vereniging van Bewonerscommissies (VBC) aangesloten. Gras-Groen vergadert tweemaal per jaar met de regisseur beheer van de vestiging en dan is het
onderhoud nog steeds een agendapunt. In 1998 is begonnen met de vrije verkoop van 250 woningen in de buitenring. Toen deze verkoop niet snel genoeg ging is de hele buitenring in 2005 verkocht aan het WIF(WoonInvesteringsFonds). Daarmee ontstond ook een tweedeling in de wijk. De vervanging van de daken in 2006 bracht dat duidelijk aan het licht.
De huurders in de buitenring kregen geen nieuw dak, wel oude pannen. De bewonerscommissie heeft daar veel tegen geprotesteerd, zonder succes. Op de plaats van de in 2007 gesloopte seniorenwoningen aan het Brongras wordt in april 2013 een prachtig nieuw en architectonisch mooi 55+ complex opgeleverd.

De bewonerscommissie is altijd blijven bestaan en heeft ook leuke en goede dingen mede georganiseerd, zoals tuinendagen en planten-en stekkendag, project Politie Keurmerk Veilige
Woning(PKVW) en beschilderen van de Elektriciteitshuisjes. Momenteel bestaat de commissie uit eigenaren en huurders uit de hele grasbuurt. De naam is gewijzigd in Gras-Groen, maar we staan nog steeds voor het behartigen van de belangen van alle bewoners van de hele grasbuurt. We hebben daarvoor ook een iets modernere vorm gevonden:

communiceren via twitter en facebook.

Kortom: na 25 jaar is de grasbuurt nog springlevend.

About admin 178 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.