Ommoord te zien in de film Domweg gelukkig

Vanaf zondag 24 oktober is in LantarenVenster weer een Rotterdam Classic te zien. De film Domweg Gelukkig uit 1994.

De Hongaarse ‘filmarcheoloog’ Péter Forgács maakt eigenzinnige compilatiefilms van found footage. In deze film heeft hij dat samen met Albert Wulffers toegepast voor de naoorlogse wijk Ommoord in Rotterdam. Met de ontwikkeling van water naar land naar stad illustreert Ommoord bij uitstek het ideaal van de maakbare samenleving. De bewoners waren vaak tevreden. Hun beleving komt naar voren in de 8mm filmopnamen die zij maakten en die de basis vormen van de film. In samenwerking met Gemeentearchief Rotterdam. Met gastprogrammeur Floris Paalman.

De Hongaarse ‘filmarcheoloog’ Péter Forgács werd in 2007 onderscheiden met de Erasmusprijs, als bekroning voor zijn veelzijdig oeuvre op basis van oude amateurfilms. Deze eigenzinnige compilatiefilms van found footagegeven een intrigerend beeld van de ‘achterkant’ van de Hongaarse geschiedenis van deze eeuw.

In Domweg Gelukkig heeft hij samen met Albert Wulffers hetzelfde procédé toegepast voor de naoorlogse wijk Ommoord in Rotterdam.
Deze wijk is gelegen in de Alexanderpolder die halverwege de 19e eeuw ontstond uit veenplassen en eerst zo’n honderd jaar dienst deed als weide en landbouwgrond.
Met de ontwikkeling van water naar land naar stad illustreert Ommoord bij uitstek het ideaal van de maakbare samenleving. De bewoners waren vaak tevreden. Hun beleving komt naar voren in de 8mm filmopnamen die zij maakten en die de basis vormen van de film Domweg Gelukkig.

De beelden uit amateurfilms van zes families zijn verder aangevuld met interviews en archiefmateriaal en geven zo een beeld van de Nederlandse definitie van (gezins)geluk. Het gaat daarbij niet om een documentaire vanuit antropologische of sociologische hoek, maar om de poëzie van de fictie.

Domweg gelukkig werd in 1993 gemaakt als deel van de tentoonstelling De Alexanderpolder, waar de stad verder gaat in de Kunsthal, georganiseerd in het kader van Architecture International Rotterdam.

About admin 201 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*