Lotte Stam-Beese stedenbouwkundig architect van Ommoord

De Duitse architecte en stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese (1903-1988) heeft veel bijgedragen aan de wederopbouw van de naoorlogse Rotterdamse woonwijken. Opgegroeid in het Duitse Breslau (tegenwoordig polen) studeerde aan het vooruitstreven Bauhaus in Dessau. Ze raakte, net als haar toekomstige man de Nederlander Mart Stam, geïnspireerd door de stedenbouw van de Sovjet-Unie, waar ze begin jaren dertig meewerkte aan de ontwikkeling van verschillende Sovjetsteden.

Na diverse omzwervingen kwam ze in 1946 in dienst van de Dienst voor Stadsontwikkeling en Wederopbouw in Rotterdam. Ze werkte onder Cornelis van Traa aan het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam.

In 1948 ontwierp ze de wijk Kleinpolder in Overschie, maar haar bekendste wijk is Pendrecht (1948-1952). Pendrecht is opgebouwd op basis van een wooneenheid bestaande uit een blok van vier woonlagen, een blok van drie bouwlagen en twee blokjes laagbouw met bejaardenwoningen gesitueerd rond een collectieve tuin.

De wooneenheid is opgezet als sociale eenheid, waarin gezinnen, alleenstaanden en bejaarden samenleven. Pendrecht heeft een centraal gelegen winkelcentrum, enkele kleinere buurtwinkelcentra en scholen in groenstroken.
Daarna ontwierp Stam-Beese nog Westpunt in Hoogvliet (1956-1957), het Lage Land in Alexanderpolder (1961-1962) en wijken in Alexanderpolder en Ommoord (1962-1969).

Hannes Meyer was communist. Vanwege zijn ideeën werd hij in 1930 als Bauhaus-directeur ontslagen door het stadsbestuur van Dessau. Hij vertrok met enige geestverwanten, onder wie Lotte Beese naar de Sovjet-Unie. In 1932 ontmoette ze Mart Stam (1899 – 1986) in Charkov. Ze werkte met hem als lid van de “Brigade May” en werkte mee aan de ontwikkeling van de sovjetstedenMagnitogorsk, Makejewka en Orsk. Ze trouwden in oktober 1934. In dat jaar werden zij net als vele andere buitenlanders gedwongen de Sovjet-Unie te verlaten, waarna ze zich in Amsterdamvestigden.

In Amsterdam werkte ze samen met Willem van Tijen. In 1944 haalde ze onder Van Tijen haar diploma van het Hoger Bouwkunde Onderwijs in Amsterdam.

Lotte Beese, die inmiddels van Mart Stam gescheiden was, kwam in 1946 in dienst bij de Dienst voor Stadsontwikkeling en Wederopbouw in Rotterdam. Eerst werkte ze onder Cornelis van Traaaan het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam. In 1948-1949 ontwierp ze de wijk Kleinpolder in Overschie. Haar bekendste ontwerp is de wijk Pendrecht (1947-1953). Na Pendrecht ontwierp ze nieuwbouwwijken in Hoogvliet, het Lage Land en Ommoord. In 1971 beëindigde Lotte Beese haar loopbaan.

About admin 201 Articles
Ommoord.net draait om de levendige wijk Ommoord te Rotterdam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*